Spring til indhold
Loading

Frit Spil - Unge og spilkultur

Selvom pengespil kan komme til at fylde meget i samværet blandt unge, er de problemer det kan medføre ikke et almindeligt samtaleemne. Undersøgelser peger på, at en tidlig debut med pengespil kan øge risikoen for at få problemer med spil senere i livet.

To personer oddser på mobilen, mens de ser en fodboldkamp på fjernsynet

Hvordan kommer børn og unge i kontakt med pengespil?

Børn og unge kan blive eksponeret for pengespil i flere sammenhænge. Det kan fx være i hjemmet, som en del af det sociale liv i idrætsforeninger, i skolen, på deres uddannelse eller gennem forskellige medier. I dag står onlinespil for en stor del af spilmarkedet, og de digitaliserede spil er tilgængelige gennem apps og spilplatforme døgnet rundt. Den brede eksponering af spillene betyder, at børn og unge kan få en oplevelse af, at det er normalt at være sammen om at bruge tid og penge på spil.

Selvom der er en aldersgrænse på 18 år for de fleste pengespil, kan børn og unge alligevel opleve at komme i kontakt med spillene og kunne spille, både online og på fysiske spilsteder. Nogle unge får adgang til en online spilkonto eller et spilkort gennem ældre venner eller familie. På den måde kan de unge få adgang til pengespil, som de ellers burde være udelukket fra.

Hvorfor er særligt børn og unge i risiko?

Fordi børn og unges hjerner fortsat er under udvikling, har de ikke de samme forudsætninger som voksne for at gennemskue spillenes design og de kan have svært ved at kontrollere og undlade at reagere på impulser, og derfor kan de på kort tid komme til at bruge mange penge på spillene. I nogle vennegrupper opstår der en kultur, hvor pengespil bliver en central del af det sociale fællesskab, og hvor der følger en anerkendelse ved at bruge penge på spil. Det er ikke unormalt for unge at have et fællesskab om risikofyldte aktiviteter, der giver spænding og anerkendelse gennem deltagelse i aktiviteterne. Men det er en hjælp for de unge, at de kender til andre risici ved pengespil end det at tabe penge, og derfor er det relevant at tale om pengespil på samme måde, som man taler med de unge om alkohol og andre rusmidler. Da spilafhængighed ikke viser sig som en tydelig beruselse er det fx godt at kende tegn på, når spillene er ved at komme ud af kontrol.

Fra undersøgelser ved vi, at det oftest er drengene, der spiller pengespil og at de også er i størst risiko for at udvikle problemer med spillene, men det kan dog også ske for piger.

Problemer med pengespil kan påvirke den unges generelle trivsel, relationer til venner og familie, skolegang, fritidsinteresser og økonomi. Hvis man oplever spilproblemer som ung, vil man have øget risiko for at udvikle problemer med spil igen senere i livet.

Hvordan kan du tale med dit barn?

Fællesskab og kontakt med venner både fysisk og online er vigtigt for børn og unge. Særligt i teenageårene foretrækker de fleste at bruge tid med deres venner frem for familien. Som forælder kan man ikke længere forvente at blive involveret i den unges liv i samme omfang, som da barnet var yngre, og derfor er det naturligt, at man kommer lidt ud af takt med, hvad der optager de unge - særligt online.

Hvis du som voksen vil gøre det naturligt for dit barn at søge din støtte, hvis de oplever problemer, er det en god idé at fortsætte med at vise interesse og have samtaler om det, der foregår i deres hverdag, også når de bliver ældre. Det kan være ekstra svært at følge med i børn og unges digitale hverdag, og det kan det være godt at gøre en indsats for selv at blive klogere på denne del af deres verden. Du kan fx sørge for ofte at spørge om barnet eller den unge vil vise nogle af de apps eller platforme, der bruges tid på online.

De typer af spil, der oftest forbindes med spilproblemer for børn og unge er onlinekasino, online væddemål og fysiske væddemål.

En god samtale om spillet handler blandt andet om at få talt om aldersgrænserne for spil, og at der er en grund til, at man skal være 18 år for at spille pengespil.

Det er også en god idé sammen at have fokus på, om der er balance i den unges liv, så der er tid til at give venner, skole, interesser og andre aktiviteter den rette opmærksomhed.

Spiller dit barn?

Hvis dit barn spiller pengespil, kan det være rart for jer begge at have talt om, i hvilke situationer det spiller. Brug spørgsmålene til at komme i gang.

Har du tænkt over, hvorfor du spiller?

Spiller du, fordi du er sammen med venner, der spiller?

Spiller du, fordi jeres venskab handler om at spille sammen?

Har du prøvet at spille alene?

Spiller du alene, fordi det ikke længere er sjovt at spille sammen med vennerne?

Relateret indhold