Tilfældighedsspil og kombinationsspil
Inden for pengespil skelner man mellem de såkaldte tilfældighedsspil og kombinationsspil.
Spilleautomater, roulette og skrabelodder er eksempler på rene tilfældighedsspil. Det vil sige, at det er helt tilfældigt, om man vinder eller ej, og man har ingen mulighed for at påvirke ens chance for at vinde.
Poker og sportsbetting er eksempler på kombinationsspil, hvor tilfældighed kombineres med færdigheder og viden. I disse spil kan man have nogle færdigheder eller en viden, som gør, at man kan have en vis indvirkning på udfaldet af spillet. Fx kan man have en stor viden om fodbold, og træne strategier og færdigheder i poker, men det er stadig tilfældigt, hvad det næste kort man trækker er, ligesom det er umuligt at forudse, hvordan detaljerne i en sportskamp falder ud.
Med mulighed for at spille online på telefoner og andre platforme, er spillene tilgængelige overalt hele døgnet. At have så let adgang til spil kan være med til at gøre det endnu sværere at kontrollere og begrænse spillet.
I Danmark er der en aldersgrænse på 18 år på langt de fleste pengespil. Børn og unge er særligt sårbare overfor spillenes uigennemskuelige designs. Ved at tale om spillenes opbygning og deres risici, kan man være med til at forebygge, at de unge får spilproblemer.