Spring til indhold
Loading

Spilproblemer og spilafhængighed

For de fleste starter interessen for pengespil ofte, fordi det er sjovt og underholdende, men for nogle udvikler det sig til spilafhængighed (ludomani). Særligt børn og unge er i risiko for at udvikle problemer med spillet. Hvis du oplever, at dit barn, eller børn og unge du møder i dit arbejde, har et problematisk forhold til spil, kan det være en hjælp at forstå, hvilke faktorer der kan spille ind, når spilafhængighed opstår. Her på siden kan du blive klogere på, hvad det egentlig er, der sker i hjernen, når man spiller, og hvordan spilproblemer kan udvikle sig.

Far og søn sidder og snakker alvorligt i spisestuen.

Spilafhængighed er en adfærdsafhængighed, der har meget tilfælles med andre typer af afhængighed. Det er med spilafhængighed som med anden afhængighed – selvom man egentlig godt kan se, at ens adfærd ikke er hensigtsmæssig, eller er ved at være ude af kontrol, kan det være svært at skære ned på eller helt stoppe med at spille.

Når vi spiller om penge, bliver vores belønningscenter i hjernen aktiveret, og signalstoffet dopamin udløses. Særligt børn og unge er i risiko for at udvikle spilproblemer, og derfor spiller du som voksen en helt central rolle. Hvis du ved, hvad du skal være opmærksom på og holde øje med, kan du hjælpe barnet eller den unge med at undgå at få problemer med spillet.

Undersøgelse af pengespil og pengespilsproblemer i Danmark, 2021

Ca. 478.000 voksne og 24.500 børn og unge i alderen 12-17 år har pengespilsproblemer i større eller mindre grad.

Når spillet kommer ud af kontrol

Spillet starter som sjov og underholdning, men kan ende med at give uoverskuelige problemer – ikke kun økonomisk. Ændret adfærd kan være tegn på, at spillet har taget overhånd.

Spil på hjernen

Når man mister kontrollen over spillet, skyldes det blandt andet forandringer i hjernens belønningssystem. Bliv klogere på hvad der sker i hjernen, når man spiller.

Hold hovedet koldt

Når spillet først har fået fat i en, kan det være svært at tænke klart. Find ud af hvad det er, der sker i hjernen, som kan gøre det svært at slippe spillet.

Spiltanker

Måden vi tænker på spillet på, har stor betydning for måden, vi oplever spillet på. Tanker om spillet kan få spilleren til at fortsætte med at spille og vende tilbage, også selvom det begynder at have negative konsekvenser.

Når man er i gang med spillet, kan der opstå tanker, der i høj grad handler om at retfærdiggøre, hvorfor man skal tage det næste spil, og som ser bort fra konsekvenserne ved at fortsætte. Ens tanker om spillet kan desuden være med til at forstærke forventningen om et bestemt udfald og give følelsen af en større mening med spillet. Vores hukommelse bliver oftest også påvirket, så vi bedst husker de gange, vi vandt, men ikke de gange vi tabte.

Tanker er svære at styre – også selvom man egentlig gerne vil spille mindre. Man kan have taget en beslutning om at stoppe med at spille, men beslutningen bliver sat på prøve, lige så snart det næste spil viser sig.

Når man er spilafhængig, stopper tankerne om spillet ikke, når man lukker spillet eller går ud af spillehallen. Mange oplever, at tanker om spil fylder meget i løbet af dagen, og kan være med til at give en lyst til at spille igen. Der kan også være bestemte situationer, der trigger trangen til at spille, og hvor man nærmest ikke kan tænke på andet end det næste spil. Man kan få følelsen af at have mistet kontrollen, fordi lysten eller trangen til at spille overtager, og pludselig ser man sig selv være i gang med spillet igen.

Test dig selv

Hvis du kunne tænke dig at blive klogere på dine spilvaner, har du mulighed for at teste dig selv. Testen er ikke et redskab, der kan stille en diagnose på spilafhængighed, men den kan give et aktuelt billede af, hvor risikofyldt din spiladfærd er. Testen består af 9 spørgsmål, som du enten skal sige ja eller nej til. Resultatet af testen giver et billede af, om du har et problematisk forhold til spil og graden deraf.

Har du et problematisk forhold til spil?

Undersøgelse af pengespil og pengespilsproblemer, 2021

”Jeg følte jo, at jeg blev nødt til at spille. For tænk nu hvis jeg vandt. Så ville det hele ændre sig. Så ville jeg kunne komme igennem måneden og måske endda redde min økonomiske situation.”

Kend tegnene på spilproblemer

Problemer med pengespil viser sig blandt andet som forandringer i tanker og adfærd. Dette kan fx ses ved at personen:

  • Spiller mere og for større pengebeløb for at opnå samme spænding
  • Virker mere irritabel og rastløs, når der forsøges at stoppe eller kontrollere spillet
  • Har flere gange forsøgt at stoppe eller kontrollere spillet, men uden held
  • Spiller for at undgå negative tanker eller problemer
  • Vender ofte tilbage til spillet for at genvinde tabte penge
  • Lyver for at undgå at andre opdager spillets omfang
  • Bruger penge på spil, som skulle bruges til at betale regninger eller andet
  • Beder ofte om at låne penge, og bliver mere og mere afhængig af andres hjælp til at komme ud af økonomiske problemer forårsaget af spil
StopSpillets logo

Tal med en rådgiver

Spilafhængighed kan være svært at forstå og endnu sværere at tale om. Vores rådgivere sidder klar til at lytte og hjælpe. Det er gratis, og alle samtaler er fortrolige.

Tag en pause fra spillet

Er spillet begyndt at fylde for meget, kan man tage en 24 timers spilpause eller udelukke sig selv fra alle former for pengespil i 1, 3 eller 6 måneder i Spillemyndighedens register ROFUS (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere).

Bestil gratis plakater og postkort

Vil du være med til at gøre unge opmærksomme på, at der er hjælp at få, hvis man har problemer med pengespil?

Bestil gratis plakater og postkort om StopSpillet, Spillemyndighedens hjælpelinje om spilafhængighed. Vi sender dem direkte til din arbejdsplads. Skriv gerne, hvor mange plakater og postkort du ønsker at bestille.

Relevante artikler

  • ArtikelEn masse mennesker, der står på en stor plads. Billedet er taget i fugleperspektiv.

    Undersøgelse af pengespil og pengespilsproblemer

    I Danmark bliver der hvert femte år gennemført en undersøgelse for at undersøge, hvor udbredt pengespil og pengespilsproblemer er.

    Læs artikel
  • ArtikelPå billedet ses et logo af ROFUS. Der står ROFUS med store bogstaver, og så er der et symbol af en pauseknap.

    Få hjælp med ROFUS

    Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS).

    Læs artikel
  • ArtikelEn dreng står og kigger sig selv i spejlet på et offentligt toilet. Han ser bedrøvet ud og kigger lidt ned.

    Hold hovedet koldt

    Hvis du selv spiller, har du måske selv oplevet at blive optaget af spillet og helt glemme verden omkring dig?

    Læs artikel
  • ArtikelDreng ligger på sin seng med hovedet nedad og kigger på sin telefon.

    Min rolle som forælder

    Med en tidlig opmærksomhed på risikoen ved pengespil, kan du som forælder være med til at forebygge, at unge får spilproblemer senere i livet.

    Læs artikel
  • ArtikelGrafisk scanning af en hjerne

    Hvad sker der i hjernen, når man spiller?

    Hvad sker der i hjernen når man spiller, og hvordan kan det komme til at styre adfærden?

    Læs artikel
  • ArtikelPige sidder i en vindueskarm og kigger ud af et vindue.

    Hvordan udvikles spilproblemer?

    Et problematisk forhold til spil kan udvikle sig ubemærket over flere år eller i løbet af kort tid.

    Læs artikel