Spring til indhold
Loading

Jeg tror, jeg har et spilproblem - hvad gør jeg?

Selvom det kan være sjovt at spille om penge, kan det for nogle komme ud af kontrol og blive til ludomani. Det kan være svært selv at få øje på, om spillet har taget overhånd, da det kan ske gradvist. Det er altså meget normalt, at man ikke selv lægger mærke til, at man er begyndt at spille mere.

En dreng sidder i svagt sollys op ad en væg inden for. Han sidder med lukkede øjne og holder hånden op foran øjnene.

Hvis du tror, at dit spil har taget overhånd, kan du prøve at lægge mærke til om du:

  • Tænker meget på spil, spilgevinster og måder at skaffe penge til spil på
  • Er begyndt at spille om større beløb end tidligere
  • Prøver at vinde pengene tilbage, når du har tabt, og bliver irriteret og stresset, når det ikke lykkes
  • Om dit humør har ændret sig, og er mere svingende. Måske er du mere nedtrykt?
  • Oplever at være i “zonen” når du spiller, så det virker som om, at tid og sted forsvinder
  • Har mistet interessen for aktiviteter, som du plejer at være glad for, fx at gå til sport eller være sammen med vennerne, medmindre I spiller.

Hvis du oplever flere af disse ting, kan det være tegn på problemer med spil.

I Danmark skal du være fyldt 18 år, før du må spille de fleste pengespil. Alligevel er der flere, som begynder at spille pengespil tidligere.

Tal om spillet

Hvis spillet begynder at give dig problemer eller fylde for meget, kan det hjælpe at tale med nogen om det. Tænk over, hvem du føler dig tryg ved, og kan tale fortroligt og åbent med. Det kan fx være dine forældre, en lærer, en ven eller en kæreste.

Det kan virke uoverskueligt, at skulle fortælle andre om sit spilproblem, men det er ikke sundt at gå med problemer alene. Måske er du flov over, at spillet er kommet ud af kontrol, eller måske har du løjet over for nogen om omfanget af dit spil? Selvom det kan være svært at få det sagt, opleves det for de fleste som en stor lettelse at have delt problemerne med nogen.

Hvis spillet fylder for meget, er det vigtigt at give sig selv en pause

Dette kan du gøre ved at:

  • Sige det højt! Fortæl venner, familie eller kæreste, at du gerne vil tage en pause fra spillet. På den måde undgår du at havne i situationer, hvor det kan være svært at sige nej. Du kan fx bede dine venner om ikke at låne dig penge eller give dig adgang til deres spilkonto.
  • Få hjælp til din økonomi. Forsvinder pengene for hurtigt fra din konto, så bed din familie eller andre relationer om hjælp. Aftal fx at I skal gå din konto igennem en gang om ugen. Kontakt sammen banken og få hjælp til at begrænse forbruget, fx ved at låse din opsparingskonto eller udbetale penge til dig i rater af mindre beløb. Låner du penge af kammerater eller andre, så forklar at de kan hjælpe dig ved ikke at låne dig flere penge. Betaler du ældre venner for at spille for dig, så bed dem om at hjælpe dig ved ikke at tage imod dine penge.

Gode venner, vaner og interesser

Gode venner har stor betydning for at have det godt. I nogle vennegrupper er pengespil en social aktivitet. Hvis du plejer at spille sammen med vennerne, så overvej hvilke andre aktiviteter I kan lave sammen. Hvad plejede I at lave sammen, før I begyndte at spille?

Sørg for, at der ikke er uplanlagt tid, som du plejer at fylde ud med spillet. Lav konkrete aftaler med familie eller venner om at lave andre aktiviteter, ses eller ringe sammen. Det kan være en hjælp at have nogle faste praktiske opgaver, du kan gå i gang med derhjemme.

Få fokus tilbage på gamle eller nye fritidsaktiviteter, uddannelse og lektier eller arbejde. Det kan tage noget tid at finde motivationen og holde fast i aktiviteterne, og det kan derfor være godt at få hjælp fra familie eller venner til at fortsætte de nye vaner. Måske vil de starte til en sport med dig?

Få mere hjælp

Alle kan ringe eller skrive til StopSpillet, som er Spillemyndighedens hjælpelinje om ansvarligt spil og spilafhængighed på telefon 70 22 28 25 eller via chat på StopSpillet.dk. Her kan du tale og skrive fortroligt med en rådgiver om din situation og få råd og vejledning om, hvordan du igen kan få spillet under kontrol. Hos StopSpillet kan du også få oplysning om muligheder for gratis behandling.

Sæt ord på spillet

Det kan være svært at skulle fortælle om sine problemer med spil. Du kan hjælpe dig selv ved at tænke, om det er muligt at finde et roligt og uforstyrret sted til samtalen, og sørge for at der er sat god tid af.

Få idéer til hvilke emner du kan komme ind på:

Fortæl om, hvad du spiller og om det er online eller fx i en kiosk

Fortæl om, hvordan spillet giver problemer for dig; er der noget eller nogen, spillet begynder at gå ud over?

Fortæl om, hvornår og i hvilke situationer du har lyst til at spille

Fortæl, om du i nogle situationer har løjet eller haft hemmeligheder om spillet

Overvej, om du vil fortælle, hvor mange penge du spiller for

Overvej, om du vil fortælle, hvordan du får penge at spille for

Overvej, om du vil fortælle, om du har lånt penge til at spille for

Fortæl om, hvad der gør dig ked af det ved at spille

Fortæl om, hvad du godt kan lide ved at spille

Relateret indhold