Spring til indhold
Loading

Hvordan taler du med børn og unge om gambling?

Unge er fra en tidlig alder eksponeret for pengespil (gambling) gennem både medier og onlinespil - også selvom aldersgrænsen for langt de fleste pengespil er 18 år. Når du arbejder med unge, og er nysgerrig på at forstå deres verden, er det en god idé at tale med dem om pengespil, spilvaner og hvordan de kan hjælpe sig selv til at holde spillet under kontrol. Vi har samlet en række gode råd og konkrete redskaber til dig, der arbejder med unge, så du er godt klædt på til at kunne guide de unge bedst muligt.

Spænding, konkurrence, anerkendelse og socialt pres

Det er ikke unormalt, at særligt drenge finder et fællesskab i at spille pengespil både i skoletiden og som en social aktivitet, fx til fester. Unge er ofte mere risikovillige, når de er sammen med deres venner, og det kan udgøre en særlig risiko i forbindelse med pengespil.

Du kan være med til at hjælpe de unge med at forstå, hvordan pengespil fungerer og tale med dem om, hvordan spillet kan have negative konsekvenser – både økonomiske og sociale. På den måde kan du hjælpe de unge til en øget opmærksomhed omkring at bruge penge i spil. Det kan også være en god idé at tale om, at der er en grund til, at de fleste pengespil har en aldersgrænse på 18 år.

Her er et par gode råd, du kan bruge til at starte samtalen om pengespil med de unge:

  • Vær nysgerrig! Hvad tænker de unge selv om gambling? Er det noget, de har prøvet, eller kender de nogen som har? Ved at inddrage de unges egen viden og erfaringer får du et indblik i, hvad de ved om emnet, og du får mulighed for at afklare eventuelle misforståelser om spil og spilvaner.

  • Pas på med løftede pegefingre. Det handler om at give de unge den viden, de ikke ved, de mangler, så de bedre kan forstå spillet og blive bedre til at passe på sig selv. Gør du det til et emne, der føles trygt at tale om, er der også større sandsynlighed for, at de unge fremover vil komme til dig med spørgsmål eller eventuelle bekymringer om spil og spilvaner.

  • Er du lærer, kan det være en idé at sætte pengespil og spilproblemer på skemaet enten i klassen eller ved at invitere oplægsholdere udefra, som har erfaring med at formidle viden om pengespil til unge. Spillemyndigheden tilbyder gratis oplæg om gode spilvaner. Du kan booke et oplæg gennem Spillemyndigheden. Du kan ligeledes finde undervisningsmateriale her på hjemmesiden.

Tal med den unge om spillet

Er du i kontakt med et barn eller en ung, som du har opdaget spiller pengespil, og mangler du hjælp til, hvordan du taler med dem om det? Bliv klar med disse konkrete spørgsmål, som kan sætte gang i den gode snak.

Hvor spiller du? Er det fysisk eller online?

Hvornår spiller du? Er det i særlige sammenhænge/situationer?

Hvilke spil foretrækker du?

Spiller du sammen med venner eller alene?

Hvilke fordele ser du ved at spille og hvad får du ud af at spille?

Har du oplevet nogle negative konsekvenser ved spillet?

Hvordan får du penge til at spille for?

Er der nogle ting, spillet begynder at gå ud over?

Kan spillet få dig til at blive væk fra aftaler med venner og familie?

Kan du opleve at spillet nogle gange påvirker dit humør?

Kommer du nogle gange i konflikt med familie eller venner på grund af dit spil?

Tema om spilproblemer og spilafhængighed

Vil du dykke lidt dybere ned i spilafhængighed, kan du læse mere på vores temaside om spilafhængighed.

Læs om spilafhængighed

Gode råd til, hvad du kan gøre for at hjælpe unge med spilproblemer

Undervisningsmateriale

Vil du sætte pengespil og spilafhængighed på skoleskemaet, har vi sammensat tre forskellige lektioner med en varighed på ca. 90 minutter til folkeskolens ældste klasser på 7.-10. klassetrin. Formålet med indholdet er både at lade de unge komme til orde med deres egne erfaringer og syn på pengespil og få sat gang i en samtale om, at pengespil kan give problemer. Materialet lægger også op til at undersøge, hvordan og hvor man kan få mere hjælp, hvis spillet begynder at give problemer.

Bestil gratis plakater og postkort

Vil du være med til at gøre unge opmærksomme på, at der er hjælp at få, hvis man har problemer med pengespil?

Bestil gratis plakater og postkort om StopSpillet, Spillemyndighedens hjælpelinje om spilafhængighed. Vi sender dem direkte til din arbejdsplads. Skriv gerne, hvor mange plakater og postkort du ønsker at bestille.

Relevante artikler

  • ArtikelPå billedet ses et logo af ROFUS. Der står ROFUS med store bogstaver, og så er der et symbol af en pauseknap.

    Få hjælp med ROFUS

    Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS).

    Læs artikel
  • ArtikelPige sidder i en vindueskarm og kigger ud af et vindue.

    Hvordan udvikles spilproblemer?

    Et problematisk forhold til spil kan udvikle sig ubemærket over flere år eller i løbet af kort tid.

    Læs artikel
  • ArtikelBillede af StopSpillets logo. 'Stop' står skrevet øverst med en lyseblå skrifttype, hvor der nedenunder står 'spillet' skrevet med en mørkere farve. I'et i spillet er placeret, så det ligner et punktum efter stop.

    Gratis hjælpelinje om ludomani

    StopSpillet er Spillemyndighedens gratis hjælpelinje om spilafhængighed, der i daglig tale kaldes ludomani. Hjælpelinjen er tilgængelig for alle.

    Læs artikel