Hvorfor skal vi tale om pengespil?
At fortælle om sit eget forhold til spil, og spørge ind til dit barns oplevelser, kan både være med til at forebygge og afhjælpe spilproblemer.
Det er vigtigt, at du som forælder taler med dit barn om spillet, og prøver at forstå både det, der er sjovt og svært. Det vigtigste er, at du giver dit barn indtryk af ikke at stå alene, og at de altid kan komme til dig.
Mange børn og unge spiller pengespil, selvom aldersgrænsen for de fleste pengespil er 18 år, og for nogle kommer spillet ud af kontrol. Vil du gerne tættere på dit barns spil, men har du svært ved at finde ud af hvordan, og hvor du skal starte, har vi samlet en række gode råd til dig som forælder.
Det kan virke uoverskueligt som forælder at sætte sig ind i spillets verden, men du behøver hverken at kende spillet ud og ind eller forstå alle mekanismerne bag. Det bedste sted at starte er ved at tale sammen. Vær åben, lyttende og nysgerrig og spørg ind til deres oplevelser med spillet. Det kan være en god idé at tale sammen om værdien af de penge, de bruger i spillene, og du kan dele dine egne tanker og holdninger til pengespil, så dit barn ved, hvor du står. Det vigtigste er, at du giver dit barn indtryk af, at de ikke er alene, og at de kan komme til dig, hvis spillet begynder at fylde for meget.
At fortælle om sit eget forhold til spil, og spørge ind til dit barns oplevelser, kan både være med til at forebygge og afhjælpe spilproblemer.
Et godt sted at starte, når du skal tage stilling til dit barns spilvaner, er at se på dit eget forhold til spil. Det kan være, at I har et fællesskab i familien, hvor I samles om at spille på sportskampe, eller det kan være, at du har givet dit barn adgang til din spilkonto, selvom de er under 18 år. For at hjælpe dit barn til gode spilvaner, er det vigtigt, at du er åben om dit eget forhold til spil. Det kan være lærerigt for jer begge, at du deler dine erfaringer og oplevelser med spil, så I kan skabe en fælles forståelse. Vær åben, stil spørgsmål og vær gode til at lytte til hinanden og snak eventuelt også om, hvorfor man skal være over 18 år for at spille de fleste pengespil.
Forældre og andre voksne tæt på barnet kan være med til at forebygge spilproblemer ved at tale højt om spillet med børn og unge, men hvad er vigtig at have på dagsordenen?
En god dialog med de unge om den risiko der er forbundet med spillene, er relevant på helt samme måde, som når man taler med unge om alkohol og andre rusmidler, der også kan være svære at styre.
Antallet af spilreklamer i tv og i det offentlige rum bliver jævnligt debatteret. Vi bliver ofte eksponeret for pengespil, og de problemer det kan medføre, og alligevel kan pengespil og spilproblemer for de fleste være svært at tale med andre om. Undersøgelser viser, at en tidlig debut med pengespil kan øge risikoen for at få problemer med pengespil senere i livet.
Børn og unge kan blive eksponeret for pengespil i flere sammenhænge; fx i hjemmet, som en del af det sociale liv i idrætsforeninger og i skolen, på deres uddannelse eller gennem forskellige online medier, også selvom de er under 18 år.
Mangler du hjælp til, hvordan du taler med dit barn om pengespil? Bliv klar med disse konkrete spørgsmål, som kan sætte gang i den gode snak.
Husk at være åben og lyttende, når I taler om spillet.
Hvor gammel skal man være for at spille om penge?
Hvorfor tror du, man kan få lyst til at prøve at bruge penge på spil?
Hvordan kan man spille om penge, hvis man er under 18 år?
Kender du nogen onlinesider med pengespil, som du vil vise mig?
Kender du nogen, der spiller, og har du selv prøvet at være med?
Har du prøvet at komme til at bruge flere penge, end du havde tænkt du ville?
Der er nogle forældre, der spiller med deres børn. Hvad synes du om det?
Hvis vi skal have aftaler om pengespil, hvordan skal de så være?
Er der nogle spil, som du bliver mere fanget af end andre?
Hvad er det sjove ved pengespil? Hvornår kan de være svært?
Spillet spiller også en rolle i klassen. Det kan være rart at tale med andre forældre, så I sammen kan lave fælles aftaler og hjælpe jeres børn. Har du svært ved at finde ud af, hvordan du starter den gode samtale, kan du hente inspiration her.
Ved du egentlig om dit barn spiller? Hvis du ikke allerede ved det, kan det være en god idé at undersøge det nærmere ved at være nysgerrig og spørge ind til det. Det kan være en god idé at blive klogere på: Hvorfor er det sjovt at spille? Ved de hvorfor aldersgrænsen for de fleste pengespil er 18 år? Hvilke spil spiller de? Hvor mange penge bruger de og på hvad? Hvor mange timer spiller de?
Er du bekymret for om dit barn spiller, er det vigtigt, at I får talt sammen. Det kan være svært at blive konfronteret med om man spiller, og måske endda om et muligt spilproblem, da man kan være flov over, at spillet er kommet ud af kontrol, og at man måske har løjet omkring det. Det er naturligt for børn og unge at reagere ved at blive både vred og ked af det. Del dine bekymringer og lad dem vide, at de ikke står alene, og at de kan komme til dig, hvis de har fået problemer. Verdenen er fuld af løftede pegefingre, så prøv at lade være med at dømme eller skælde ud, men vær i stedet for interesseret og lyttende, så dit barn tør at være ærlig.
Når man begynder at bruge mindre tid på spillet, eller helt stopper med at spille, kan det være en god idé at finde på andre ting at lave i stedet for. Hjælp dit barn med at finde på, hvad der kunne være sjovt at lave. Det kan være at starte til en ny fritidsaktivitet, lave ting derhjemme eller bruge mere tid sammen på nye aktiviteter, som I kan skiftes til at vælge. Når der lige pludselig er gode alternativer, kan det gøre det lettere at undgå at “forsvinde” ind i spillet.
Lav en klar aftale om, at I sammen kigger kontobevægelser igennem, fx en gang om ugen og tal om, hvordan pengene bliver brugt. Hvis dit barn har adgang til større pengebeløb i form af fx en opsparingskonto, løn fra fritidsjob eller lommepenge, kan det være en god idé at begrænse adgangen i en periode. Du kan hjælpe dit barn ved at låse en eventuel opsparingskonto eller udbetale lommepenge i rater af mindre beløb. Hvis dit barn har et arbejde, kan I aftale, at barnet for en periode indbetaler sin løn til dig.
Spilafhængighed kan være svært at forstå og endnu sværere at tale om. Du kan altid kontakte StopSpillet, som er Spillemyndighedens hjælpelinje om spilafhængighed. Vores rådgivere sidder klar til at lytte og hjælpe med, hvordan I kan komme videre, og hvordan du kan hjælpe dit barn. Det er gratis, og alle samtaler er fortrolige.